Vad som började som ett kostnadseffektivt sätt för egenföretagare och nybörjare att hyra arbetsutrymme och dela kontorsfaciliteter har utvecklats till “en fullblåst industri som har förändrat fastighetsbranschen och hur människor jobbar.”

 

Kontorshotell som ett formellt koncept i kommersiella fastigheter, är inte nytt. Faktum är att praktiken av frilansare och entreprenörer som arbetar parallellt med varandra i community-centrerade arbetsytor har erkänts som coworking i nästan femton år nu.

 

Colliers International rapporterade i sin senaste forskning om ämnet att det finns över 140 olika aktiva samarbete operatörer i USA ensamma, som täcker 19 marknader och 27 miljoner kvadratmeter arbetsyta. Även om detta fortfarande utgör en liten del av det totala befintliga kontorslokaler i kommersiella fastigheter är nu kontorshotell en etablerad del av den kommersiella fastighetsbranschen och “har blivit ett integrerat rymd alternativ för de flesta företag, vare sig de är stora eller små.” Mer och fler företag går in på denna rymd marknad varje dag. Och medan kontorshotell har ökat exponentiellt i USA under de senaste åren har tillväxten utanför USA varit ännu mer extrem.

 

Varför kontorshotell?

 

De saker som traditionellt har gjort kontorshotell (alternativt, “flexibelt” arbete) utrymmen som är tilltalande är fortfarande mycket relevanta idag. Samverkande utrymmen bidrar till innovation, samarbete och produktivitet, och utvecklingen av dem är att gjuta ett nytt sätt att utforma, “en trend som händer bland fastighetsutvecklare, hyresvärdar och företag”. Idag översätter detta till en omformning av arbetsmiljöer i allmänhet för att uppnå ett antal saker: att rymma ny teknik; att vara flexibel när det gäller att erbjuda samarbetsplatser men även privata utrymmen och kontor; och att vara informell, unik och ergonomisk vänlig. [3] Dessa nya designfunktioner har bred överklagande med den framtida arbetskraften av Millennials och Gen Z’ers som inte vill begränsa sig till ett skrivbord eller en båtmiljö. Som ett resultat har design utvecklingen som började i den tidiga kontorshotell miljön nu börjat påverka regelbundna (icke-samarbetsvilliga) utrymmen.

 

Förutom förbättrad design erbjuder kontorshotell stockholm city flexibilitet i hyresavtal, som kortare leasingvillkor och önskvärda delade kontor faciliteter. Om hyresvärdar erbjöd korta leasingavtal direkt, skulle de ha problem med att finansiera fastigheter men använda en varaktighet förmedlare, som The We Company löser detta problem. Coworking är nu vanligt, vilket möjliggör korta leasingavtal för hyresgäster och visar flexibla utrymmesbehov.

 

Kontorshotell Marknaden

 

Kontorshotell är verkligen ett globalt fenomen som har blivit en egen delsektor inom kommersiell kontors fastighetsmarknad. Från och med 2018 var det uppskattat 14 411 coworking utrymmen i världen och växte i takt med cirka 200% under de efterföljande fem åren. Över 10 000 av dessa utrymmen (cirka 27 miljoner kvadratmeter totalt) ligger i USA, med cirka 40% av det som ligger i New York City.

 

För närvarande finns det bara några få spelare som dominerar marknaden. I själva verket bibehåller WeWork (nyligen om döpt som The We Company) för närvarande cirka 45% av den flexibla kontorsmarknaden i USA. WeWork är den största hyresvärden på Manhattan, och är också den största företags hyresgästen i centrala London. Dessutom har WeWork en betydande närvaro utomlands i länder som Kina, Australien, Tyskland, Frankrike och Japan. Andra viktiga företag i det här utrymmet som konkurrerar med WeWork inkluderar bland annat Regus och Knotel eller butiker som BAP, PAE och “Share Your Office” i Frankrike. Utöver dessa finns det andra igenkännliga mäklarnamn som bara börjar spela i detta utrymme. Till exempel försöker CBRE och andra stora kommersiella fastighetsmäklare att hjälpa hyresvärdar kringgå mellanman som WeWork med sina egna samarbets avdelningar. Deras mål är att erbjuda samma typ av tjänster som WeWork och Knotel, men genom partnerskap med mäklarfirmor som hjälper hyresvärdarna att behålla sina relationer med sina hyresgäster. [6] För detta ändamål har CBRE nyligen skapat ett nytt företag med namnet “Hana”, som som sin första klient är en hyresvärd i Dallas PwC-torn, som planeras öppnas i år. Under sådana avtal kommer CBRE och dess hyresvärdens klienter normalt att dela på bekostnad av att utforma och bygga utrymmet, liksom vinsten från att driva den, medan CBRE och dess partner båda kommer att vara inblandade i förhandlingar med rymd bosättarna.

 

Slutsats

 

Kontorshotell har varit en banbrytare. Med en explosion i antalet arbetsrum runt om i världen har den flexibla kontorsmarknaden en betydande inverkan på konstruktion och design av den moderna arbetsytan. Tillväxten är sådan att om coworking i Los Angeles fortsätter i sin nuvarande takt, till exempel kommer företag som tillhandahåller arbetsrum att överträffa leasing verksamheten inom juridiska, statliga och försäkringssektorn där i 2019.

 

Det bör noteras att den överväldigande delen av arbetsrummet kom online efter den senaste recessionen, så det är inte helt klart hur denna marknad kommer att påverkas av nästa (oundvikliga) avmattning i ekonomin. På grund av sin karaktär och flexibilitet i leasingvillkor kommer kontorshotell utan tvekan att trivas. Faktum är att coworking rummet mycket väl kan “ge en buffert till hyresvärdarna, eftersom ockuperande klienter lägger en premie på flexibilitet under en nedgång.” Naturligtvis kan Millennials och Gen Z’ers, som är rösten i den nya arbetsstyrkan, få en uttalande i alla Av detta verkar det dock som att coworkings marknadsandel inte har kommit nära närmar sig sina gränser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here